Log inRegister
You are here: Mithrandir » TinkeringWithPerl

Jonathans Corner : Programozás Perlben

(Füredi Péter ( Mithrandir Kft) fordítása a szerző engedélyével) Az eredeti elérhető itt.

A legtöbb Perl vagy egyéb programnyelvvel foglalkozó könyv, mindenki számára, mindenre alkalmas szeretne lenni, vagy legalábbis így hirdeti magát. Ez a könyv nem tetteti vagy mutatja, hogy mindenkinek megfelel; ehelyett megpróbál egy dolgot csinálni, de azt jól. Rendben, akkor mit is próbáltam csinálni? Először tekintsük át, hogy mit nem próbáltam csinálni:

 • Nem próbáltam meg olyan könyvet írni, ami a gyakorlott programozókat vezeti be a Perl rejtelmeibe
 • Nem próbáltam olyan könyvet írni, ami a Perl mélységeibe vezet, vagy a nyelv legerősebb pontjait érintené.
 • Nem próbáltam olyan könyvet írni, amely segítségével egy kezdő programozó egy éjszaka alatt szakértővé válik.
 • Nem próbáltam meg bemutatni a programfejlesztés alapelveit.
 • Meg sem próbáltam olyan könyvet írni, ami gyors sikert ígér; nem próbáltam olyan könyvet írni amiből hamar megtudod, hogyan lehet ezt vagy azt megcsinálni.

Nos, ha ezt mind nem akartam tenni, akkor végül is mit az amit akartam? Azért írtam ezt a könyvet, hogy segítsek a testvéreimnek megtanulni kontárkodni.

Először megpróbáltam elindítani őket a Java ösvényein. És a Java egy jó nyelv – talán jobb is lenne számukra mint a Perl, gondoltam, aztán inkább úgy gondoltam, egy jó második nyelv lehet majd amit tanulnak (mármint a Java – a szerk. megjegyzése), hogy minőségi szoftvereket írhassanak ha felnőnek. De ezt mind megtanulni egyszerre nagy megterhelés lett volna, és egy olyan dolog ami össze is zavarhatta volna őket. Nagyon jó dolgokat mondtam nekik, de untattam őket vele.

Aztán elkezdtem gondolkozni, hogy én hogyan is kezdtem el programozni. Először BASIC nyelven barkácsoltam, egy Apple II sorozatú gépen. Írtam egy spagetti kódot tele goto és mindenféle más utasítással, olyat hogy a hideg kiráz tőle ha belegondolok. Nem is tanultam meg hogyan legyek jó programozó – egyáltalán nem. Viszont megtanultam hogyan legyek jó kontár, hogyan fedezzem fel és rakjam össze a dolgokat.. Ahogy mondják, az oktatás nem egy vödör megtöltése, hanem a láng fellobbantása. Ezek a tapasztalatok felgyújtották bennem a tüzet; itt kezdődött a kíváncsiság, és az élvezet, ami a későbbiekben már (egy) sokkal komolyabb programozóvá tett.

Ez a könyv nem egy kísérlet arra, hogy azonnal egy jó programozóvá válj. A célom, ami lehet hogy sokkal szerényebb, de talán sokkal ambiciózusabb: fellobbantani a lángot. Ha egyszer már a tűz fellobbant, már lehet gondozni, óvatosan metszegetni; lesz elég idő hogy a szükséges irányítás és fegyelem mellett ez a tűz valóban nagy dolgokat érjen el. Nem próbálok meg mindent egyszerre; csak egy dolgot. De azt igyekszem meglehetősen jól tenni.

Tartalomjegyzék

 • Harmadik fejezet: hibakeresés
  • Jellemző hibatípusok
  • Szintaktikai hiba (Syntax errors)
   • Helyesírási hiba
   • Elhagyott pontos vessző
   • Szimpla vagy dupla egyenlőségjel

-- BalsaiPeter - 2013.02.15