Log inRegister
You are here: Mithrandir » FreePlaneForditas

A Freeplane fordítása

A Freeplane program nyelvi fájlját weben keresztül is szerkeszthetjük. Erre itt van lehetőség: https://hosted.weblate.org/projects/freeplane/1-3-x/hu/

A belépés github vagy helyi fiókkal lehetséges.

Ez a lehetőség valamikor megszűnt. Az új magyar nyelvi fájl összesen 9 szót tartalmaz, szóval használhatatlan. A nálam meglévő fordítást csatoltam az oldalhoz.

Az aktuális webes fordítás fájl használata

A weblapon található fordítást az oldal "eszközök" paneljének "fájlok" fülén lehet letölteni. (Letölthet az offline fordításhoz szükséges fájlokat.)

A fájl eredeti, fordító által felajánlott neve 'freeplane-1-3-x-hu.properties'. Mentsük a fájlt mondjuk egy freeplane nevű mappába. A nyelvi fájl helye a felhasználói könyvtár alatt a resources/translations mappában van. Ezt legegyszerűbben úgy lehet megtalálni, ha a program megnyitja nekünk: 'Eszközök' menü 'Felhasználói könyvtár megnyitása' lehetőség.

  • Linux alatt:
Hozzuk létre (mkdir -p ~/.config/freeplane/1.3.x/resources/translations) illetve ellenőrizzük (cd ~/.config/freeplane/1.3.x/resources/translations), hogy a fordítás fájl használatához szükséges mappa létezik-e.

Másoljuk be a letöltött fájlt a fordítás mappába Resources_hu.properties néven: 'cp -a ~/freeplane/freeplane-1-3-x-hu.properties ~/.config/freeplane/1.3.x/resources/translations/Resources_hu.properties'

  • Windows alatt:
Hozzuk létre illetve ellenőrizzük, hogy létezik-e a fordítás fájl használatához szükséges mappa: %systemdrive%:\Users\\AppData\Roaming\Freeplane\1.3.x\resources\translations A letöltött freeplane-1-3-x-hu.properties fájlt át kell mozgatni vagy le kell másolni Resources_hu.properties néven ebbe a mappába.

Az új vagy módosult fájl használatbavételéhez a freeplane programot újra kell indítani.

Új nyelvű oktatóanyag (Tutorial) helye

Az alap oktatóanyag (Tutorial) a /usr/share/freeplane/doc/freeplaneTutorial.mm helyen található. Ha van ugyanitt az aktuális nyelvnek megfelelő lokalizált változat (pl.: freeplaneTutorial_hu.mm) akkor a program automatikusan azt nyitja meg. Az anyaghoz képek is tartoznak! amit szintén be kell másolni a megfelelő mappába (./Images/doc/*_hu.png)